اندر حکایت غم‌انگیز سوسیس و کالباس

[ad_1]

خسرو معتضد در قدس آنلاین نوشت؛ مدتهاست جرأت لب زدن به کالباس و سوسیس
را ندارم. از بس گفته می‌شود در فضای مجازی فیلمی هم از انداختن مرغ با
فضولات بدنش در دستگاه برای تبدیل به کالباس منتشر شده است.


در کالباس و سوسیس وطنی انواع مواد زاید حتی تاج خروس و مرغ و فضولات داخل
معده آن ماکیان را می‌ریزند، کالباس و سوسیس وطنی درحال کنار گذاشته شدن
از سبد خوراکی خانواده‌هاست.


وزیر بهداشت که مردی نیک است و مانند وزیران صنعت، معدن و تجارت و راه و
شهرسازی و نیرو، شاهد و ناظر ساکت نیست، چند ماه پیش فرمایش حکیمانه‌ای کرد
که من و خانواده‌ام کالباس و سوسیس نمی‌خوریم. وقتی مرتضی پاشایی خواننده
جوان در سی سالگی بر اثر ابتلا به سرطان معده جان سپرد وزیر بهداشت سرطان
معده را کشنده‌ترین سرطان در ایران و بویژه در میان مردان دانست.


علت اصلی اشاعه سرطان معده در ایران، کاربرد سموم و کودهای غیراستاندارد کشاورزی بیش از حد متعارف است.


گذشته از آن، دایر شدن کارگاه‌های غیرمجازی است که در شرایطی کثیف و
غیربهداشتی از مواد غذایی غیراستاندارد مانند پس‌مانده‌های خانگی و
آلایش‌های قصابی و مرغ فروشی‌ها سوسیس و کالباس و همبرگر تولید می کنند و
به وسیله دستهای پنهان بدون هرگونه مهر و نشان مشخص و نشانی و شماره تلفن
کارگاه تولید روانه بازار می‌کنند.


متأسفانه در گذشته دو اداره به نام اداره مهندسی بهداشت و اداره بهداری
شهرداری با تشکیلات گسترده که در همه برزنها (نواحی شهرداری) و سپس مناطق و
نواحی دهگانه شهرداری مستقر شده بودند با بازرسی‌های پی‌درپی و با شناخت
کل شهر و محلات مغازه‌ها و کارگاه‌های تولید مواد آرایشی، شیمیایی، بهداشتی
و غذایی، نانوایی‌ها و قصابی‌ها و لبنیاتی‌ها را هفته‌ای دو سه روز مورد
مراجعه قرار دادند و متقلبان را شناسایی، دکه و دکان آنها را تعطیل و به
مراجع قضایی معرفی می‌کردند و چند ماه یک مرتبه طی مصاحبه، هشدارهای لازم 
را به مردم می‌دادند. امروزه بهره‌برداری از هورمونهای رشد در مرغداری‌ها و
گاوداری‌ها علت مرگزایی دیگر شده است.


چندی پیش گزارش اداره بهداشت شهرداری تهران در سال  1318 هـ.ش به دستم
رسید. نام کارگاه‌های زیرزمینی تولید روغن حیوانی کرمانشاهی اصل و ناب با
استفاده از پیه گوسفند و سیب‌زمینی و کمی دنبلان گوسفند، زعفران تقلبی با
انواع مواد رنگی خطرناک و دیگر موادغذایی، آرایشی و کرم‌های زیبایی با
برچسب جعلی کرم‌های آلمانی و فرانسوی در کتابچه مزبور به چاپ رسیده بود.


اکنون چند ماهی است فروش کالباس و سوسیس در کشور بیست تا سی درصد کاهش یافته است.


علت این کاهش فروش و مصرف خمیرمرغ از پس مانده‌های مرغ در سوسیس و کالباس است.


مردم کم‌کم آگاهی یافته‌اند در لبنیات ماده پالم و در کالباس و سوسیس خمیرمرغ به کار برده می‌شود.


گرچه مشکلات کمبود قبر در گورستان بزرگ تهران وجود دارد، اما مردم علاقه
زیادی به مردن پیش از زمان مقرر و رسیدن اجل طبیعی ندارند و نیز مایل
نیستند برای مسؤولان محترم بهشت زهرا مشکل ترافیک متوفیات ایجاد کنند!


این رویدادها و اخبار، نویسنده را به گذشته‌ها بازگرداند. به زمانی که دو
ارمنی مهاجر که از روسیه تزاری و به هنگام انقلاب بلشویکی گریخته و به
ایران پناه آورده بودند.در سالهای دهه 1300-1310 هـ.ش دو کارگاه تولید
کالباس و سوسیس و ژامبون در تهران تأسیس کرده بودند. یکی از آرزومانیان و
دومی میکاییلیان . آن دو ارمنی سالهای سال فقط برای کلنی خارجی مقیم ایران
یعنی فرهنگیان و نیز ارمنیان کالباس و سوسیس و ژامبون تولید می‌کردند و از
سال 1320 هـ.ش کم‌کم ایرانیان نیز به تناول تولیدات آن دو کارگاه راغب
شدند.


ابتدا چند مغازه در خیابان استانبول و لاله زار نو و سپس ده‌ها و صدها و
هزارها مغازه ساندویچ فروشی دایر شدند و سوسیس و کالباس در مدارس و
کارگاه‌ها به صورت ساندویچ عرضه می‌شد. آن دو ارمنی و دو برادر به نام
اختیاری (که یکی از آن دو را در لندن در سال 1355 ملاقات کردم و ساعتها به
گفت‌و‌گو نشستیم) در کار خود درستکار و صادق بودند. هنوز عطر و بوی ساندویچ
کالباس اختیاری‌ها که دکان دو دهنه‌شان در ابتدای خیابان لاله زار نو قرار
داشت (کنار سینما متروپل) و ساندویچ کالباس را با خیارشور تبریز، نان سفید
ترش مزه بولکی و چند حلقه گوجه تازه در وسط نان کره مالیده و عرضه می
کردند در مشامم تازگی خود را حفظ کرده است.


شرکتهای آرزومانیان و میکاییلیان در تمام مدت فعالیت خود تقلب نکردند.


صادرات قوطی به کرانه‌های خلیج‌فارس و ترکیه داشتند و یک بار نشد بازرسان بهداری شهرداری ایرادی بر آنان وارد کنند.

[ad_2]

Source link

adminfasd1312

adminfasd1312

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *